Project Zaanstreek circulair netwerkbijeenkomst
Samenwerking Strategic Move
Opdrachtgever Gemeente Zaanstad
Datum 10 juli 2018
Klik hier voor de printbare versie van het verslag en de presentaties van de avond!
De circulaire economie komt op gang in de Zaanstreek. Om kansen te verkennen en samenwerkingen te stimuleren was er een opvolging van de succesvolle circulaire avond van de week duurzaamheid van Zaanse geluiden (feb. 2018).
De circulaire economie vraagt om verbindingen en samenwerkingen, ook buiten de eigen keten. Op deze avond maakten we zichtbaar wat er al is en hoe we elkaar kunnen versterken. Bovendien ging de gemeente Zaanstad met het bedrijfsleven in gesprek over de gezamenlijke aanpak voor een circulaire economie.
Er waren circa 30 mensen aanwezig van: Ad van Vugt/Exter B.V. - Afvalzorg Nauerna - Blipvert - Dura Vermeer - Dutch Design In Development - Forbo - GMC network - Het Goed - GZ office – Hansterdam – LOOOPS - Bouwbedrijf Selie - Provincie Noord-Holland - Rabobank - ROC Regiocollege - Saenredam college - Zaansch Faam - Zaanse Zwam - Gemeente Zaanstad. Na de introductie gaven de aanwezigen een korte pitch.
De avond werd georganiseerd door Danielle Schouten en Femke Nagel - beide duurzaamheid professionals woonachtig in de Zaanstreek - in samenwerking met de gemeente Zaanstad. Vervolgens gaf Damir Dulovic, Programmamanager circulaire economie van de gemeente Zaanstad een presentatie.
De voornaamste aspecten die werden meegegeven aan de gemeente waren:
- Gevoel creëren dat de circulaire economie de Zaanstreek echt beter maakt.
- Maak inzichtelijk wat afval en CO2 uitstoot van Zaanstad is. Laat zien welke doelstelling we hebben en wat de voortgang is.
- Stel duidelijke doelen en pas het vestigingsbeleid hier ook op aan.
- Richt een kenniscentrum op.
- Mensen willen weten wat er met hun reststromen kan worden gemaakt, dat stimuleert om beter te scheiden. Laat zien wat een organisatie als LOOOPS kan met bepaalde materialen. En zet bijvoorbeeld de Gouden afvalwagens in van Rotterdam.
- Richt je op de bedrijventerreinen en de producentenverantwoordelijkheid.
- Investeer in de jeugd en het onderwijs: kinderen kunnen ouders opvoeden.
- Gebruik geen vakjargon, veel mensen begrijpen dat niet en die krijg je zo niet mee. De huidige communicatie is nog vaak onduidelijk (zoals de posters op de Blipvert).
- Communiceer frequent over circulair ondernemen en wat er op dit gebied in de Zaanstreek gebeurt (voorbeeldfunctie zoals zonnepanelen op het stadhuis).
- Kom met concrete voorbeelden en inspirerende verhalen. Denk bijvoorbeeld aan een vitrine bij de repaircafe’s.
In de werksessie over circulair inkopen gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek en keken we naar de kansen, belemmeringen en benodigdheden om circulair te gaan inkopen. Vervolgens was er een centraal gesprek over het sluiten van kringlopen in de Zaanstreek.
Aan het eind van de avond gaf Provincie Noord-Holland een korte toelichting op hoe de provincie organisaties ondersteuning biedt in de ontwikkeling naar circulair ondernemen. Ook werden er nog wat meer tips gegeven om de kennis te vergroten, waaronder de Green deal circulair inkopen met diverse voorbeelden en de wegwijzer Circulair Inkopen, Praktijkvoorbeelden circulair inkopen PIANOo en het rapport City as a service van ABN AMRO.
Op de hoogte blijven van de circulaire ontwikkelingen in de Zaanstreek?
Om het contact met elkaar te behouden, lokale kennis en kansen te delen en laagdrempelig vragen aan de Zaanse circulaire community te stellen is de LinkedIn community Zaanstreek Circulair opgezet. De deelnemers van deze avond zijn uitgenodigd zich hier ook voor aan te melden.
Weet jij of ben jij iemand die een uitnodiging wil voor een volgende circulaire avond? Stuur dan een mail naar