Doorpakken in 2019
Op tien oktober 2018 organiseerde Urgenda voor de tiende keer de voorleesactie op de dag van de duurzaamheid. Op deze landelijke dag organiseren particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden allerlei duurzame activiteiten.
In 2017 nam ik samen met Danielle Schouten het initiatief om op de basisschool De Rank (Westzaan) in elke klas voor te lezen. Wat opviel was dat kinderen er met veel enthousiasme over spraken en ook na afloop er nog geregeld op terugkwamen. Niet ieder kind krijgt duurzaamheid van huis uit mee en door er deze dag extra bij stil te staan wordt toch een zaadje geplant om hier ook iets mee te doen. Zelfs weken later spraken kinderen ons nog aan als 'de duurzaamheidsjuffen’ met verhalen over wat ze thuis hadden besproken, wat was opgevallen of wat ze zelf hadden gedaan. Dit was echt een eye-opener voor ons en zo ontstond het idee om in 2018 door te pakken op nog veel meer scholen in de Zaanstreek.
Dit smaakte naar meer en daarom keken we of er meer ‘voorlezers’ geïnteresseerd waren in 2018. Via de Zaanse Energie Koöperatie, Rabobank Zaanstreek en Duurzaan deden we een oproep en met resultaat, want afgelopen jaar werd er al op 8 basisscholen in de Zaanstreek voorgelezen. Dit maal uit het boek ‘De kracht van nieuwe energie’!
Ook in 2019 willen we dit initiatief wederom verder laten groeien in de Zaanstreek. Om die reden doen we weer de oproep om je ook aan te melden en een school in de Zaanstreek te benaderen. Dat kan via de website https://www.dagvandeduurzaamheidonderwijs.nl/scholen/ De volgende stap is om ook een school te vinden die mee wil doen. Zou het niet mooi zijn als we dit jaar kunnen doorgroeien naar 16 scholen in de Zaanstreek?
Impressie van de Dag van de duurzaamheid 2017
In 2017 stond de voorleesdag in het teken van eten. In elke klas hebben we een verhaal over voedsel voorgelezen en met de kinderen gepraat over voedsel en afval. Jaarlijkse gooien we in Nederland namelijk gemiddeld 40 kilo eten weg en dat is zonde!
In elke klas hebben we naast het voorlezen ook de inhoud van de prullenbak met elkaar bekeken. Broodkorstjes kunnen toch gewoon opgegeten worden? Maar ook de appel met maar 2 happen eruit en de mandarijn (nog compleet in zijn schil) hoort natuurlijk niet in de prullenbak. En wat een plastic zit er in de vuilnisbak! De kinderen dachten gezamenlijk na over wat we met het afval kunnen doen, zoals hergebruik van papier en compost maken zodat het weer voedsel is voor de aarde. En als we ons eten meenemen in een bakje of trommeltje hoeven we geen plastic zakjes of aluminiumfolie meer te gebruiken en hebben we sowieso al minder afval.
De kinderen leerde hoe je het beste groenten en fruit kunt bewaren. Dat een appel in de koelkast mag en de komkommer en tomaat juist niet. Mocht er op de appel een vlekje zitten, kun je dit eraf snijden en de rest op eten maar je kunt er ook zoals groep 1/2 bedacht ‘appelmoes’ van maken. Of zoals in groep 3/4 werd gezegd; ‘soep maken van de tomaten met plekjes' en 'een smoothie van zo’n stinkende banaan en sinaasappel'. In groep 5/6 waren er allerlei ideeën en ervaringen zoals ‘wij eten twee keer in de week geen vis of vlees’ en ‘we moeten gewoon alles opeten op school of het niet meenemen’.
Dat afval ook grondstof is had groep 7/8 goed door, een leerling maakte een lamp van citroen en een andere leerling spaart doppen voor het maken van een skateboard. En ze eten graag de kromme komkommers, de gek gevormde paprika’s en de verschillende kleuren wortels. De groente en fruit oogst uit hun eigen moestuin ziet er ook niet altijd even mooi uit, maar is wel heel lekker.
Tekenen voor het nieuw boek van 2018
In 2017 konden kinderen ook tekeningen indienen voor het nieuwe boek. Op De Rank in Westzaan gingen de leerlingen fanatiek aan de slag. De tekeningen van Mees, Daan, Xavie en Yupita kwamen ook echt in de nieuwe editie van 2018. Op de dag van de Duurzaamheid kregen de kinderen een eigen exemplaar van het boek uitgereikt. Super trots waren ze!!!
Wil je ook 10 oktober 2019 meedoen met deze actie op de basisscholen van de Zaanstreek? Laat het ons weten via